Cyklopouť na Velehrad 2008

09.10.2009 12:50

Cyklopouť na Velehrad & Československé setkání mládeže - 15. – 20.7.2008

 

Den 1.

V úterý 15.7 se nás na zátorské faře sešlo 8 zátorských a 7 krnovských. Následovalo rozdělení do 3 peletonů (skupin) a společná modlitba. Cestou jsme udělali zastávku na oběd a pak už naším jediným cílem dne byl Spálov, kde jsme stejně jako všechny další dny pojedli, přespali, pokecali, ... Za dnešní den nám tachometr ukázal 58km.

 

Den 2.

Po ranní modlitbě se rozebrala trasa pro dnešní den, která končila na Svatém Hostýně. (Kam vedl 5km dlouhý kopec, který nám dal docela zabrat.)Za tento den jsme si připsali 49km.

 

Den 3.

Z Hostýna se bohužel nejelo dolů, ale nahoru. Cíl dnešní cesty končil v 67km (od Hostýna) vzdáleném Uherském Brodě – Újezdci. Tam jsme si zazpívali na večerní mši svaté. Večer jsme pekli buchty a hráli karty.

 

Den 4.

Původní cíl dne byl Velehrad. Nějak jsme toho šlapání asi měli dost a tak jsem se shodli, že den zakončíme v Buchlovicích. Najeli jsme „pouhých“ 38km. Odpoledne jsme se vydali na prohlídku zámku s velice příjemnou průvodkyní, která nám taky doporučila (dle svého vkusu) odpornou výstavu skřítků. Místo toho jsme raději chytali pávy a prošli jsme se zámeckou zahradou. Po návratu na faru se z nás chtě nechtě stali otužilci. Na faře netekla teplá voda, vlastně byla teplá 10 stupňů. Po večeři jsme už jen na 6- ti kolech (pneumatikách) vyráželi na Velehrad – 10 lidí v přívěsném vozíku a 5 lidí v „zafiře“. Stihli jsme koncerty kapel a zajímavá svědectví lidí. Tímto dnem pro nás skončila cyklopouť a to s celkem 212 kilometry.

 

Den 5. + 6.

Ráno jsme poskládali kola do vozíku a sbalili všechny věci. O. děkan nás pak nadvakrát odvezl na místo československého setkání mládeže – Velehrad, kde jsme zůstali bez kněžského dozoru. Čekal nás celkem dlouhý večer. Po vigilii bylo až do 4. hodiny ranní noční bdění, které každý z nás využil trochu jinak. Někdo zakusil teplo navlhlého spacáku, někdo zpověď u novokněze Klementa a někdo chuť grilované klobásy a piva. Myslím, že všichni byli spokojení :-) Konec našeho 6 – ti denního putování zakončila dvouapůlhodinová mše svatá, která nám dodala sílu na krátkou túru do Starého Města, odkud  nám jel vlak do Krnova. V Krnově na nás čekala rozebraná kola, pro holky Pavlíkovy pak ještě řízky a rodiče :-)

 

do Chaire zapsala Bernadeta Pavlíková